Kaukalopallon ja jääkiekon yhteneväisyydet lajeina

Jääkiekko on erittäin suosittu laji niin harrastajien määrissä kuin fanien määrässä mitattuna. Rakkaus jäällä tapahtuvaan joukkuepelin taikaan on meille lähes verenperintö ja sisäänrakennettu ominaisuus. Siksi onkin vain luontevaa, että samankaltaiset lajit, jotka ovat vähemmän ammattimaisia ja enemmän harrastajille suunnattuja, rennompia ja enemmän hauskanpitoon ottelun aikana keskittyviä lajeja, ovat myös suosittuja ja pidettyjä täällä.

Kaukalopallo on kehittynyt vuosien ja vuosikymmenten saatossa jäälajien suvereenina kuninkaana pidetystä jääkiekosta, ja lajeissa on paljon samankaltasia piirteitä. Tietenkin ilonpito jäällä ja urheilun ja kilvoittelun tuoma into on tärkeä osa molempia lajeja!

 

Lajisukulaisuus näkyy perusperiaatteissa

Sekä kaukalopallo että jääkiekko ovat molemmat joukkuelajeja, joukkueita pelissä kohtaa kaksi, jotka pelaavat toisiaan vastaan. Molempien lajien pelin tarkoitus ja pääidea on saada peliväline toimitettua vastustajan maaliin kenttäpelaajien voimin. Enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa, ja tasatilanteessa tulee tasapeli. Turnauksissa on omat sääntönsä siihen, miten voittaja ratkaistaan.

Pelipaikkana toimii jäädytetty kaukalo, ja kaikilla pelaajilla on luistimet sekä maila ja suojuksia – kaukalopallossa on kevyemmät suojukset kuin jääkiekossa pelivälineen eroavaisuuden vuoksi. Pelivälinettä liikutetaan mailan avulla. Kentällä on kerrallaan kuusi pelaajaa molemmista joukkueista; kolme hyökkääjää, kaksi puolustajaa sekä maalivahti. Peliaika on 60 minuuttia jaettuna kolmeen 20 minuuttia kestävään erään. Sekä kaukalopallossa että jääkiekossa on käytössä erilaisia muotoja rangaistuksista, mikäli pelaaja suorittaa rikkeen; tällaisia keinoja ovat jäähyt, vapaa- ja rangaistuslaukaukset. Kaukalopalloa pelataan mm. Oulussa Raksilan jäähallissa, jossa myös SM-liigan suurseura Oulun Kärpät pelaa jääkiekko-ottelunsa. Sisäkaukaloiden kasvaneesta määrästä johtuen harrastaa voi niin kesällä kuin talvellakin. Katsojille molemmat lajit tarjoavat viihdyttävää vauhtia ja jännitystä koko pelin ajan, sillä tempo on nopea ja tarkkuutta sekä pelisilmää nähdä jo seuraava siirtoja pelitapahtuma vaaditaan.

Pelaajalta vaadittavia ominaisuuksia

Molemmissa lajeissa fyysinen kunto, hieno urheiluhenki ja kilvoittelu sekä itsensä parantaminen ja joukkueena työskentely sekä joukkueen hengen kasvattaminen ovat tärkeässä asemassa, jos halajaa menestystä tiimilleen. Koordinaatiokyky, lihaskunnon tärkeys sekä keskittyminen ja joukkueen strategian toteuttaminen kuuluvat molempiin lajeihin, puhumattakaan oman tiimin pelaajien kannustuksen tärkeydestä! Kaukalopallo opettaa jäällä toimimista, eivätkä nämä yhteishenkeen ja yhdessä toimimiseen liittyvät taidot jää pelkästään pelin sisään kentälle, vaan vastaavista taidoista on tottakai hyötyä myös muilla elämän osa-alueilla! Säännöt ovat suhteellisen yksinkertaiset ymmärtää ja noudattaa.

Kaukalopallo on myös erilainen laji kuin jääkiekko

Kaukalopallo kuitenkin eroaa merkittävästi jääkiekosta siinä, ettei kaukalopallossa ole lainkaan taklauksia eikä pelin tiimellyksessä tapahdu loukkaantumisia saati hampaita katkeile. Kaukalopallossa ei ole lainkaan paitsio-sääntöä. Paitsio jääkiekossa syntyy, jos hyökkäävän joukkueen pelaaja on ehtinyt vastustajan alueelle, eli ns siniviivan yli, ennen pelivälineen sinne toimittamista. Jääkiekko on harrastuksena todella kallis, varusteita on kosolti enemmän ja tarvikkeet sekä harrastajamaksut ovat paljon korkeammalla verrattuna kaukalopalloon.

Kaukalopalloturnaukset onkin tunnettu aiemmin juuri rennosta otteestaan, tilaisuuksina joissa on pidetty hauskaa niin jäällä kuin jään ulkopuolellakin. Männä vuosina ja vuosikymmeninä lajiharrastajat kertovat reissujen olleen kaveriporukoiden iloisia viikonloppuja, jolloin perhe jätettiin kotiin ja suunnattiin täysillä kohti pidetyn harrastuksen hupailuja. Turnausten jälkeen seuraavaa turnausta odotellessa saatettiin jäädä vielä toviksi fiilistelemään ja juhlimaan, ja jos oma joukkue sattui tippumaan jo alkuvaiheissa pois mittelöistä, sekään ei haitannut, sillä kyyti kotiin lähtisi vasta kun kaikki pelit oli pelattu.

Kaukalopallo sopii kaikille!

Kaukalopallo antaa mahdollisuuden eri-ikäisille ja eri sukupuolia oleville pelata yhdessä – jaottelua naisten ja miesten tai tyttöjen ja poikien kesken ei ole. Laji ei syrji ketään, vaan tarjoaa loistavat mahdollisuudet isommille ihmisjoukoille harrastaa yhdessä jääpelaamisen ja liikunnan ilosta. Kaukalopalloa harrastaa jääkiekon tavoin kaikenikäiset, ja on myös sarjoja yli 40-vuotiaille.