Kaukalopallo – hauskanpitoa jäällä

Mikä on kaukalopallo?

Kaikki Suomalaiset tietää jääkiekon, mutta ehkä hieman tuntemattoman hauska kaukalopallo voi olla uusi asia nuorelle sukupolvelle. Jääkaukalossa pelattava kaukalopallo muistuttaa kovin jääkiekkoa. Kaukalopallossa kiekko on korvattu kovalla kumisella pallolla.

Miehille kehitetty kaukalopallo soveltuu myös naisille.

Jääpallosta kaukaloon edistynyttä kaukalopalloa on pelattu Suomessa jo reilut 40 vuotta. Kaukalopalloharrastajia on Suomessa noin 5000.

Kaukalopallo lajin ero jääkiekkoon on siinä, että pitkää kiekkoa sekä paitsiota ei ole. Se on paljon turvallisempi laji, koska taklaukset on kielletty. Paitsioiden puuttumisen vuoksi koko jääkaukalo on käytössä pelien aikana. Pelaaja käyttää varusteinaan samoja kuin jääkiekkopelaaja, mutta maila eroaa hieman, toisaalta maalivahdin varusteisiin ei kuulu mailaa.

Kaukalopallon historia

Kaukalopallo on saanut alkunsa Ruotsissa 1960 luvulla. Ruotsissa pelattiin tuolloin jääpalloa jonka ansiosta laji kehittyi. Kun sisähallit yleistyivät 1960 luvulla, myös talvisten urheilulajien jatkuminen talvella oli mahdollista.

1960-luvun aikana kaukalopallo tuli Suomeen. Vuosien vaihtuessa 1970 luvulle muodostui siitä oma urheilulaji.

Kaukalopallon suosio

Kaukalopallo harrastuksen kasvu kiihtyi myös osakseen hauskanpidon vuoksi. mitä laji toi tullessaan 1970 luvulla. 1970 luvun lopussa kylien ja kaupunkien pelaajat järjestivät turnauksia. Silloin kaukalopallossa oli huimat 100 joukkuetta.

Vuonna 1975 järjestettin Suomessa ensimmäinen mestaruusottelu.

Hauskan ajanvietteen kaukalopallo teki siinä, että hävittyäänkin saatettiin jäädä jatkamaan hauskanpitoa pelaajien kesken.

Kaukalopallon pelisääntöjä muutettiin vuosittain myös välineet saivat uutta ulkomuotoa näin voitiin erottautua jääpallosta. Peleissä aikoinaan käytetty oranssi pallo muutettiin siniseen palloon sen huonon näkyvyyden vuoksi televisio ruudulta katsottaessa.

Ensimmäinen kansainvälinen ottelu pelattiin vuonna 1984.

Laajennusta ilmassa

1990-luvulla kaukalopallon ympärillä tapahtui kaikennäköistä. Vuonna 1990 kaukalopallo sai nimekseen Kaukalopallo ja Ringetteliitto, joka nykypäivänäkin on kantaa samaa nimeä. Yli 200 yhdistystä ja noin 300 joukkuetta osallistui Liiton järjestämiin toimintoihin.

Liitossa oli tällä hetkellä yli 500 seuraa ja noin 100 joukkuetta laajan jäsenmäärän lisäksi. Muutamien vuosien aikana oli huomattu merkittävä muutos nuorten kiinnostuksesta kaukalopallo urheilulajiin. Lajin toiminta on jopa nelinkertaistunut, jonka vuoksi junioreita eri-ikäluokilta oli huimat 3000.

Kaukalopallo kokosi yhä enemmän kiinnostuneita kuntien ja liiton jäsenseurojen järjestämiin harrastesarjoihin peräti 80 000 pelaajaa.

Kansainvälinen kaukalopalloliitto (IRF) sai alkunsa vuonna 1992.

Venäjä, Unkari ja Sveitsi olivat Suomen lisäksi ensimmäisiä perustajajäseniä kansainvälisessä kaukalopalloliitossa. Samaan aikaan harmikseen Norja, Kanada, Ruotsi ja Yhdysvallat jäivät pois kaukalopalloliittoon kuulumisesta. Sitä pidettiin takaiskuna kaukalopallolle.

Kaukalopallo Oulun seudulla

Vuonna 2016 vain Oulussa pelattiin Kaukalopallon- ja ringetliiton ykkösdivisioonaa. Oulun kaukalopalloliitosta tietoa voi löytää enemmän Oulun kaukalopalloliiton kotisivuilta.

Suomen mestaruuteen on otettu osaa vuonna 2017 Imatralla avoimessa SM-turnauksessa. Kultainen kotka oli kaukalopallossa jaettu Suomen mestarille kuuluva palkinto. Jopa kahden kauden ajan Oulu on voittanut peräkkäin Suomen mestaruuden kaukalopallo turnauksissa. Vuoden 2017 mestaruusottelussa oli enemmän haastajia kaukalopallon Suomen mestarille Oululle.

Kaukalopallon heikentyminen

Suosikkilajina pidetty kaukalopallo harrastus on heikentynyt viime vuosien aikana. Vuoden 2016 uutisissa todetaan, että Kaukalopalloliigan pääsarjaa ei ole saatu tehtyä tälle kaudelle. Sarjoja liiton alaisuudessa ei pelata enää Itä-Suomessa.

Vuonna 2016 lisenssipelaajia kaukalopallolla on ollut enää noin 2000.

On arvioitu, että lisenssipelaajat ovat jakautuneet kahteen sarjoihin. valtakunnallinen kaukalopallo- ja ringetliitto sekä Helsingin kaukalopallo.

Kaukalopallo on ollut 1990-luvulta lähtien kahden liiton alaisuudessa, joka on aiheuttanut kaukalopalloväelle erimielisyyksiä. 1990-luvun lopussa kaukalopallo säilytti suosionsa, joka hurmasi harrastajia lajin pariin.Pasi Kilpeläinen toteaa, että lajilla olisi vielä tulevaisuutta.

Anna mahdollisuus kaukalopallolle ja muista että hauskaa voi pitää kuka vain.