Kaukalopalloa kilpailumielessä

Kaukalopalloa on lajina harrastettu suomessa pitkään ja sen pelaamisessa on myös kilpailtu Suomessa aina 60-luvulta asti. SM-sarjassa, joka muutettiin 2016 kauden jälkeen SM-turnaukseksi, kilpaillaan useissa eri sarjoissa. Suomen Cupissa kilpaillaan sekä naisten että miesten sarjoissa, Tämän lisäksi kaukalopallon eri alueorganisaatioiden järjestäminä Suomessa järjestetään kilpailuja lukuisille eri sarjoille. Tällaisia kilpailuja on 1-6 divisioonille, ikämiehille sekä junioreille. Näiden lisäksi järjestetään harraste- ja turnaustoimintaan liittyviä kilpailuja ympäri maata.

Kaukalopallon Isot Kisat

Suomessa kaukalopallossa järjestetyt isommat kilpailut ovat olleet SM-Liiga ja Suomen Cup. SM-liigassa voitosta on kilpailtu neljässä eri sarjassa. Suomen Cupissa taas on pelattu naisten ja miesten sarjoissa. Nykyään SM-mestaruus lajissa ratkotaan avoimessa SM-turnauksessa.

Suomen Mestarit

Kaukalopallon Suomen mestaruuskilpailuita on järjestetty vuodesta 1975 lähtien. Kisoissa on pelattu kolminkertainen runkosarja, minkä jälkeen neljä parasta joukkuetta on päässyt pudotuspeleihin. Välierät on pelattu käyttäen paras viidestä -menetelmää ja pronssimitali on ratkottu kerrasta poikki -tyylillä.

Vuosien aikana järjestetyissä kaukalopallon SM-kilpailuissa kaikkein eniten voittoja on haalinut joukkue Bewe Sport, jolla on yhteensä 9 kultamitalia. Kärppien kaukalopallojoukkueella suomenmestaruuksia on neljä ja Jyryllä voittoja on kolme. Viimeiset kaksi SM-liigan voittoa vuosina 2015 ja 2016 menivät ansaitusti RB-Oululle. Oulun alue onkin hyvin tunnettu monipuolisesta kaukalopallon kilpailu- ja harrastustoiminnastaan.

SM-liigan lopettamisen jälkeen kaukalopallon Suomen mestaruudesta on kilpailtu avoimissa SM-turnauksissa. Vuonna 2017 Imatran jäähallissa pelatun turnauksen finaaliin pääsivät Flexolahti Lahdesta ja Lauritsalan Pojat Lappeenrannasta. Lauritsalan Pojat voittivat lopulta hyvin tiukaksi menneen kisan Mikko Kettusen maalilla. Vuoden 2018 Suomen mestaruuskilpailut pelattiin Lappeenrannan Kisapuistossa. Finaalissa vastakkain olivat Epa TT ja Team No Control. Epa TT voitti mestaruuden tuloksella 8-7. Tapio Niskanen oli turnauksen paras pelaaja ja myös pistepörssin voittaja tehoilla 11+5.

Suomen Cup

Kaukalopallon Suomen Cupissa kilpaillaan on kilpailtu vuosittain sekä naisten että miesten sarjoissa. Viime aikoina koko lajien hieman hiipuessa, osallistuvia joukkueita on ollut vähän ja naisten Suomen Cup on jouduttu jopa peruuttamaan.

2017 Lahdessa pelatun Suomen Cupin voitti Flexolahti, joka oli jo ennestään hallitseva kaukalopallon suomenmestari. Finaali pelattiin Flexolahden ja edellisvuoden mestarin Hamarin Elon kesken ja se päättyi numeroin 5-1. Parhaaksi pelaajaksi nostettiin eniten pisteitä haalinut Joni Isomäki, joka nappasi turnauksessa tehot 6+5. Flexolahti voitti myös seuraavan vuonna 2018 järjestetyn Suomen Cupin, nyt siis jo kolmannen kertaa peräkkäin. Finaalissa Lauritsalan Vitsaa vastaan Flexolahti oli ylivoimaisen murskaava voittaen 11-1. Parhaaksi pelaajaksi valittiin Antti Lehtonen.

Vuonna 2017 kaukalopallon Naisten Suomen cupin turnaukseen osallistui kolme joukkuetta. Kilpailun voitti Bewe Böönat Helsingistä. Pronssia tuolloin pokkasivat Hyvinkään joukkueen naiset ja pronssia sai EKS Espoosta. Vuonna 2018 Naisten Suomen Cupin turnaukseen oli liian vähän ilmoittautuneita joukkueita ja se jouduttiin peruuttamaan kokonaan.

Kaukalopallon tulevaisuus

Kaudella 2018-2019 kaukalopallossa järjestetään vielä seitsemän eri kaukalopallon kilpailutapahtumaa liiton alaisena. Suomen Cup järjestettiin lokakuussa 2018 ja Naisten Suomen Cup saman vuoden marraskuussa. Molemmat pidettiin Jyväskylässä. Naisten SM- turnaus järjestetään Lohjan Kisakalliolla tammikuussa 2019. Työpaikkojen SM-turnaus on ajoitettu helmikuuhun 2019 ja juniorien vastaavat kisat maaliskuuhun. Ikämiesten turnaukset pidetään maalis- ja huhtikuun aikana. Kaukalopallon kuluva kausi huipentuu huhtikuussa järjestettävään kaukalopallon SM-Turnaukseen.

Kaukalopallon suosio on ollut kovassa laskussa. Sen SM-tason kilpailuihinkin on osallistunut enää vain kourallinen joukkueita. Tulevaisuus on paljolti juniorivalmennuksen ja rahoituksen tarpeessa. Siitä huolimatta kisojen yleisössä on nähty melko paljon katsojia ja tietyillä paikkakunnilla etenkin junioritoimintaan on viime vuosina alettu panostaa enemmän.