Kaukalopalloilu pulassa

Ensimmäiset kaukalopallo-ottelut pelattiin Suomessa jo 1960-luvulla ja Suomen mestaruudesta lajissa on taisteltu vuodesta 1975 alkaen. Laji kehitettiin alun perin tuomalla jääpalloon liittyviä elementtejä kaukaloon. Se oli alun perin suunniteltu lähinnä miespuolisia pelaajia silmälläpitäen, mutta nykyään myös monet naiset harrastavat sitä. Kaukalopallo oli kulta-aikanaan hyvinkin suosittu urheilulaji, etenkin 70- luvulla kaukalopallon harrastuksessa oli oikea buumi. Vuosien saatossa sen harrastajamäärät ovat laskeneet ja sen sarjatoiminta on lähes tyrehtymässä. Kymmenen vuotta sitten lajin harrastajien määrä oli noin 50 000. Ajan kuluessa kaukalopalloilijoiden määrä on laskenut nykyiseen vain noin 2000 lisenssipelaajaan.

 

 

SM-Sarjan historiaa

Lajin ensimmäiset vuodet kaukalopallo kuului Suomen Palloliiton piiriin. Kun sitten vuodesta 1975 alkaen kaukalopallon suomenmestaruudesta alettiin kilpailla, se tapahtui Kaukalopalloliigan nimellä ja Jääpalloliiton alaisena. Tuona aikana jääpallon SM-mestaruudesta kilpailtiin turnausmuotoisesti. Vuodesta 1990 lähtien kaukalopallolla on ollut oma lajiliittonsa. Vuonna 2013 Kaukalopalloliiga muutti nimensä Kaukalopallon SM-Liigaksi. Nykyään kaukalopalloa pelataan Kaukalopallo- ja Ringetteliiton alaisena.

90-luvulla lajiliitossa ajauduttiin niin suuriin erimielisyyksiin, että päätettiin jakaa koko laji kahden eri liiton alle. Osa joukkueista jatkoi valtakunnallisen Kaukalopallo- ja Ringetteliiton alaisissa sarjoissa ja osa joukkueista kuuluu Helsingin Kaukalopallon alaisuuteen. Tämä pesäero toimikin katalysaattorina lajin suosion vähenemiselle. Tyypillistä onkin, että kun aletaan keskittyä kinaamiseen ja vallan tavoitteluun yhdessä tekemisen sijaan, fokus katoaa. Tämä taas johtaa siihen että kauaskantoinen näköala katoaa ja kiinnostus lopahtaa lopulta kokonaan.

Kaukalopallon SM-sarjan loppu

Vuonna 2016 Kaukalopallo- ja Ringetteliitto ilmoitti että kaukalopallo kaukalopallon SM-Liiga päätettiin lopettaa. Syynä tähän oli se, että liian vähän joukkueita oli ilmoittautunut tuleviin kilpailuihin. Suomen mestaruus ei silti edelleenkään jää tässäkään lajissa selvittämättä. SM-Liigan tilalle alettiin järjestää avoin SM-turnaus Näitä turnauksia onkin jo järjestetty kahdesti.

Syynä lajin hiipumiseen, kuten yleensäkin on resurssien puute. Kun aikaisemmin suomenmestaruudesta on ollut taistelemassa ainakin kuusi joukkuetta ei vuonna 2016 saatu enää kasaan kuin kolme joukkuetta. Lajin määrärahat ovat pudonneet ja junioritoiminta on vähentynyt vuosien saatossa, mikä vaikuttaa osaltaan myös kisaosallistumisen vähyyteen.

SM -Turnaus ja Suomen Cup

SM-turnaus on edelleen saatu vuosittain järjestettyä, vaikka osallistujamäärä onkin ollut aina vain vähäisempi. Kaukalopallossa on pelattu myös Suomen Cupin mestaruudesta sekä miesten että naisten sarjoissa. Miesten sarja on toteutunut joka vuosi, mutta naisten sarja jouduttiin vuonna 2018 peruuttamaan. Tämä siksi, että joukkueita ei ollut ilmoittautunut mukaan tarpeeksi.

Muut kilpailut

Myös muut kaukalopallossa järjestetyt kilpailut ovat vähentyneet ja supistuneet. Ykkösdivisioonan pelejäkään ei enää nykyään pelata muualla kuin Oulun alueella. Itä-Suomessa ei pelata enää Kaukalo- ja Ringetteliiton alaisia sarjoja vaan itäsuomalaisjoukkueet kuten Varkautelainen EPA TT ja Kuopiolainen Team No Control pelaavat nyt Keski-Suomen kakkosdivarissa.

Tulevaisuuden kilpailut

Kaukalopallon tulevaisuudennäkymät ovat tällä hetkellä varsin synkät. Toisaalta sen elvyttämiseksikään ei tarvittaisi kuin kunnon hihojen kääriminen. SM-sarjakin olisi mahdollista vielä saada uudelleen käynnistettyä. Eri alueilla järjestetään tällä hetkellä omia liigoja, mutta tärkeää olisi saada kaikki toimijat yhteen. Onko tämä, vanhat kiistat huomioon ottaen mahdollista, sen ehkä vain aika voi näyttää. Vaikka toisaalta aikaa hukattavaksi ei nyt olisi.

Lajista kiinnostuneilla tulisi olla mahdollisuus sitä harrastaa, mikä vaatii lisää resursseja junioripelaamiseen ja -valmennukseen. Tärkein kysymys kuitenkin on, onko tulevaisuuden urheilijoilla ja harrastajilla vielä kiinnostusta lajiin vai vetävätkö muut houkuttelevammat lajit nuorisoa enemmän puoleensa. Vasta kun lajin pohja on kunnossa, tulisi murehtia siinä järjestettäviä kisoja ja niiden luonnetta.