Kaukalopalloilu Suomessa

Lajin historiaa

Kaukalopallosta on tullut sen ensimmäisen jäällä esiintymisen jälkeen 1960-luvulla Suomessa pikkuhiljaa kiinnostavampi laji jääurheilun harrastajille. Se onkin kehitetty aikanaan lähisukulaisestaan jääpallosta, ja molemmista lajeista on löydettävissä paljon yhteneväisyyksiä toisiinsa, näistä merkittävimpinä mainittakoon värikäs pienikokoinen pelipallo. Kaukalopallo rantautui Suomeen alunperin Ruotsista ja se oli ennen omaksi lajikseen kehittymistä jääkiekkoilijoiden yksi harjoittelumuoto. 80-luvulla se oli jo kehittynyt varusteiden sekä sääntöjen osalta täysin erilliseksi ja omannäköiseksi lajikseen. Kantaisänsä jääpallon ollessa pitkälti samansääntöinen jalkapallon kanssa, on kaukalopallo tästä huomattava poikkeus.

 

Levittäytyneisyys Suomessa

Kaukalopallon Suomeen tulon ensiaikoina se kuului vielä Suomen Jääpalloliittoon, ja vasta vuonna 1990 perustettiin erillinen Suomen Kaukalopalloliitto. Ensimmäiset lajin mestaruuskisat järjestettiin kuitenkin jo vuonna 1975. 1990-luvulla lajin levittäytyessä laajempaan tietoisuuteen Suomessa perustettiin alkuperäisen Kaukalopalloliiton rinnalle kilpaileva Valtakunnallinen Kaukaloliikuntaliitto, ja näiden liittojen yhdistämistä yritettiin 2000-luvun alkupuolella, perustamalla Suomen Kaukalopallounioni, mutta liittouma kaatui jo vuonna 2004. 2000-luvun alkuvuosina liitot olivat keskenään jopa ilmiriidoissa koskien valtionavustuksia sekä oikeuksia pääsarjatason peleihin.

Kaukalopalloliitot kuitenkin yhdistyivät uudelleen vuonna 2007, ja samassa yhteydessä lakkautettiin alkuperäinen Suomen Suomen Kaukalopalloliitto, sen toiminta siirrettiin Suomen Kaukalopallounioniin ja sen alaisuuteen ja näin yhdistyneiden liittojen uudeksi nimeksi tuli Suomen Kaukalopalloliitto. Tästä muutaman vuoden kuluttua kuitenkin tapahtui vielä toinen fuusioituminen, kun ringeten lajiliitto yhdistyi Suomen Kaukalopalloliiton kanssa vuonna 2012 ja näiden liittojen yhdistymästä tuli nimeltään Suomen Kaukalopallo- ja ringetteliitto.

Suomen mestaruuksista on taisteltu lajin puitteissa jo sen varhaisista askelista asti ja laji onkin levittäytynyt Suomen lähes joka kolkkaan ja se näkyy myös mitallitilastoissa. Alkuvuosina mestaruuksista saivat nauttia eniten Helsingin oma joukkue HIFK, sen lisäksi mm. Oulun Bandy-84 vei mestaruuden useampana vuonna peräkkäin. Molemmat kaupungit ovatkin olleet mukana lähes alusta asti mestaruustaisteluissa.

Paikallisjärjestötoiminta

Helsinki ja Oulu ovat kaukalopalloilun kannalta erittäin huomionarvoisia paikkakuntia lajista kiinnostuneelle; molemmissa on kiitettävän aktiivista lajitoimintaa tänäkin päivänä ja Helsingin Kaukalopallo ry tarjoaa pääkaupunkiseudun pelaajille runsaasti tietoa, tarjontaa ja harrastusmahdollisuuksia lajin merkeissä. Oulussa vastaavasti Suomen Kaukalopalloliiton Oulun alue ry huolehtii jäsenistään ja lajista kiinnostuneista ajankohtaisella toimintatiedottamisella ja näin ollen jokaisella, joka harrastuksen pariin haluaa mukaan, onkin siihen oivat mahdollisuudet niin suurimmassa kaupungissamme kuin pohjoisen sydämessäkin. Yllättäen myös rajakaupunki Lappeenranta on ollut aktiivinen kaukalopallon saralla ja sen oma joukkue LaPa veikin aivan ensimmäisen Suomen mestaruuden lajikamppailussa. Lappeenrannassa pelattiin myös viimeisin kaukalopallon Suomen mestaruuspeli vuonna 2018. Alueen oma paikallisjärjestö on kuitenkin tänä päivänä sijoitettu Imatralle ja se kantaa nimeä Etelä-Karjalan kaukalopallo ry. Lajin harrastajat itäisessä Suomessakin voivat olla huoleti, sillä järjestöllä on aktiivista toimintaa ja harjoituksia kaikenikäisille, eikä kenenkään näin varmasti tarvitse jäädä mahdollisuudetta lajin pariin siirtymisessä.

Läntisessä Suomessa edustajana lajin alkutaipaleelta asti mestaruusmittelöissä on ollut Porin Kärpät ja se voittikin usean Suomen mestaruuden lajissa. Kärpät lopetti taipaleensa kaukalopallossa vuonna 2011, jolloin se luopui sarjapaikastaan. Varsinaista paikallisjärjestöä Porissa ei tänä päivänä ole, mutta siellä pelataan kuitenkin aktiivisesti harrastemielessä viikoittain paikallisessa jäähallissa.

Keski-Suomessa toimii niinikään aktiivinen Keski-Suomen Kaukalopallo ry päätoimipaikkanaan Jyväskylä, ja muiden suurimpien kaukalopallokaupunkien mukaisesti sielläkin on aktiivista järjestötoimintaa tarjolla niin aloittelijoille kuin konkareillekin.

Vuodenajasta riippumatta mahdollisuudet kaukalopallon harrastamiseen ovat siis sangen mainiot, olipa asuinpaikkakunta missäpäin Suomea tahansa. Laji on tarjonnut vauhtia ja viihdyttäviä hetkiä jo useamman vuosikymmenen ajan ja pikkuhiljaa vakiintunut harrastajapohja takaa sen, että marginaalisuudestaan huolimatta, se tulee varmasti pysymään Suomessa yhtenä jäälajien kestosuosikkina vielä jatkossakin.